Cine suntem noi – Uroborus si realitatea din jur


6807326638_446cdce0cd_b

Suntem o multime de oameni pe o planeta denumita sugestiv si normal, Pamant. Traim aici din timpuri antice si suntem foarte buni in a povesti si a crea povesti frumoase. E in natura noastra sa reproducem mereu ce avem in interior. O facem in postarile de pe facebook si alte „realitati” virtuale, o facem prin ceea ce alegem zilnic si ceea ce lasam in urma.

Urmarim filme, seriale care rezoneaza cu adevarul din fiecare. Urmarim de dragul ne a ne juca cu.. povestile si a ne implica in ele, in mod virtual si in mod.. real”. Ne implicam in discutii interesante sau plictisitoare cu scopul de a experimenta zi de zi totul si a descoperi din ce in ce mai mult. Ne jucam propriile roluri in serialul numit viata, existenta. Si creeam constant, cu fiecare clipa prin alegerile facute noi realitati, noi posibile contexte, noi amintiri si noi lectii de viata. Si ne place. Iubim a naibii de mult sa cream astfel. E normal, e in natura noastra.

Sunt curios.. ai auzit pana acum de Ouroboros ? E un simbol care reprezinta perfect ceea ce suntem, originile noastre, o metafora inteligenta a vietii si a existentei care se reproduce constant. Iti las mai jos o imagine cu simbolul Ouroboros si continui apoi cu.. povestile :).

artworks-000006231995-aiwlzb-original

Fa cunostiinta cu esenta existentei, adevarul suprem. (simbol creat in mod ironic tot de noi, oamenii, care suntem parte din tot si care urmam constient sau nu o singura regula: reproducem intregul) Simbolul de mai sus dupa cum spuneam ne reprezinta perfect.

ouroboros.nimrod

Uroborus (cunoscut și sub numele de Uroboros sau Ouroboros) este un simbol antic asemănător unui sarpe sau dragon care își înghite propria coadă formând cu ajutorul corpului un cerc. A fost folosit de-a lungul istoriei pentru a înfățișa multe lucruri, dar de cele mai multe ori el simbolizează unitatea primordială, ciclul nesfârșit al timpului și al universului. Uroborus a fost foarte important în simbolismul religios și mitologic și a fost folosit frecvent și în ilustrații alchimice. În secolul al XIX-lea a fost interpretat după unii psihologi cum ar fi Carl Gustav Jung, ca având o anumită influență asupra psihicului uman.

Este numit οὐροβóρος în limba greaca și „uroborus” în limba latina, numele lui însemnând „cel care își devorează coada„. Deoarece câteva texte antice vorbesc despre el ca despre un șarpe de lumină ce locuiește în rai, în prezent se crede că imaginea lui este inspirată din forma circulară a galaxiei noastre. ( 🙂 )

Filosoful Platon descria o ființă care se devora pe ea însăși, și care era prima viețuitoare a universului. Era nemuritoare, avea forma unui cerc, era un animal perfect construit. Această ființă, probabil un uroborus, nu avea nevoie de ochi pentru că nu exista nimic în jurul ei, deci nu avea ce vedea, nu avea nevoie de urechi, pentru că nu avea ce auzi, și nu respira, fiindcă în jurul ei nu exista atmosferă. Nu avea nici organe pentru a primi hrana, a o digera și a elimina resturile, pentru că fiind înconjurată de vid, nimic nu intra și nimic nu ieșea din corpul ei. Ea era astfel construită încât pierderile organismului ei reprezentau propria hrană. Nu avea mâini, pentru că această ființă primordială nu avea nici ce să ia și nici de cine să se apere. Deși nu avea picioare, se putea mișca, dar numai în cerc, devorându-și coada.

În unele reprezentații, uroborus este jumătate luminos, jumătate întunecat, evocând la fel ca Yin si Yang dualitatea naturii și a tuturor lucrurilor, dar și că forțele opuse nu sunt în conflict, ba chiar se armonizează și se completează. În alchimie, uroborus sugerează natura ciclică. Uroborus mai este întâlnit și în gnosticism și ermetism.

De multe ori, uroborus poate fi și o metaforă a autoreflexiei, a meditației și autoanalizei. Sugerează recrearea sinelui, permanenta reîntoarcere și reînnoire.

Uroborus este unul din cele mai vechi simboluri mistice din lume. El apare în credințele aztecilor, chinezilor, scandinavicilor, etc Deci uite ca noi cream intrebari si tot noi oferim raspunsuri. Totul e un joc creat in mod perfect. Rolul nostru e sa-l experimentam zilnic si sa alegem, liberi, dupa bunul plac ceea ce simtim ca ne face fericiti.

Acum ca ti-am prezentat detalii si explicatii despre acest simbol si felul ironic de simplu in care explica absolut toata existenta, te las cu o imagine si mai sugestiva si cu rugamintea de a distribui articolul sau a te abona la blog, daca ti-a placut si mai doresti si altele de genul. 🙂

ouroboros_drawing_by_unsider-d4hjjql

Cu pasiune pentru tot ce e misterios, ciudat si incalcit, pentru tine, cititorule al blogului Inspiiratie, Claus.

<< like share or subscribe if you love the way I write :) >>

Reclame

13 thoughts on “Cine suntem noi – Uroborus si realitatea din jur

 1. Imi place articolul tau. E un mod unic de a prezenta ciclicitatea timpului, simbolul Uroborus si faptul ca toate vietuitoarele sunt legate intre ele.

  Dupa parerea mea mai poate fi adaugat ceva legat de curgerea simultana a timpului in ambele directii (cauza->efect si efect->cauza; asta ar completa ciclicitatea timpului), faptul ca cercul poate fi o reprezentare a sferelor sau punctelor (lumea intreaga, la toate nivelurile, e construita pe baza sferelor cu diferite variatii) si faptul ca se poate trece peste a vedea in lume ceea ce esti (adevarul din fiecare), daca ajungi doar sa observi tot ce e in jur, fara pareri (sa lasi sa vina, sa traiesti ceea ce este, apoi sa lasi sa treaca).

  Da, viata reflecta ceea ce suntem si e un ciclu care ne arata ceea ce suntem pentru a putea evolua, dar noi putem iesi din acest ciclu (transcenderea a ceea ce suntem) si sa fim fara forma, fara nume, fara titluri, fara roluri, fara atasamente, fara vointa sau dorinte (sau daca acestea vin, la fel de usor o sa si treaca, fara sa ne identificam cu ele). Asa vom considera acele lucruri ca pe niste iluzii efemere, deoarece ne-am centrat in ceva din interiorul nostru (desi ceea ce e inafara e si real, in acelasi timp). Vom fi pe jumatate treji, activi, solari si deschisi (si viata exterioara merita traita) si pe jumatate inchisi, receptivi, lunari si adormiti (si visele si somnul merita traite). Atentia noastra nu va fi fortata pe a fi treji, pentru ca vom deveni adormiti (ele sunt complementare; totul tinde spre echilibru si daca alegem o extrema vom primi si cealalta extrema). Ea va fi pe jumatate controlata si pe jumatate lasata sa curga lin, pentru ca noi sa putem fi cu adevarat treji. Ea va imbina yin si yang si le va transcende.

  Amin.

  Apreciază

 2. Foarte interesant articolul!
  Îmi place mai ales cum ne prezinți tu acest simbol :). E pe înțelesul tuturor, cred 🙂
  P.S.: Dacă nu te superi, pot sa îi dau reblog acestei postări?

  Apreciază

 3. Ma bucur ca ti-am descoperit blog-ul ! Imi place sa vad ca lumea scrie si despre lucruri interesante, frumoase, care ne hranesc sufletul si mintea. In legatura cu pasiunea ta pentru mister, ma intreb daca ai auzit pana acum despre The Theory of the Hollow Earth (Teoria Pamantului gol). Cred ca ar face un subiect interesant pentru una dintre postarile tale. Numai bine !

  Apreciază

  • Nu am auzit. Suna foarte interesant ! Multumesc, Cristina, de aprecierile sincere si pentru ideea de articol. Contribui in acest mod la informarea persoanelor cu informatii interesante si de calitate. Promit ca ma interesez si tranform intr-un articol. Inspiratie !

   Apreciază

 4. Foarte interesant! Alegoria aceasta, reprezentată concret printr-un balaur autodevorator este extrem de pilduitoare. Este ceea ce ne reprezintă. O idee filosofică mult msi profundă decât pare la prima vedere.. În același spirit este și filmul Predestination (2014), mai greu de înțeles, dar nu imposibil și foarte mult comentat – ceea ce dovedește apetitul pentru astfel de subiecte care incită la reflecție. Mulțumim pentru explicații.

  Apreciază

Lasă aici un comentariu [feedbackul creeaza schimbare]

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s